Meny
 

Morsdagsmiddag - 6 deilige oppskrifter

Imponer på morsdagen ved å diske opp noen smakfulle og luksuriøse retter. Dette er dagen til å slå på stortromma. Velg mellom to sammensetninger av tre retters middag som du kan lage hjemme. 

Velg mellom en tre retters middag som tar for seg en kombinasjon av norske råvarer og en eksotisk variant inspirert av asiatiske kokkekunster. Det første forslaget består av en frisk kamskjellsalat, norsk lammepizza og deilig sjokoladeis med brownies. Det andre forslaget består av Tom Kha Gai suppe, crispy duck og en frisk yoghurtis med bringebær til å avslutte det hele. La deg friste av bildene og velg hvilken sammensetning av retter du ønsker å servere. 

 

Gå direkte til alternativ 2.

 

Kamskjellsalat, lammepizza og sjokoladeis med brownies

 

Forett

KAMSKJELLSALAT

    

kamskjellsalat

 

Norske kamskjell er en eksklusiv og delikat råvare som smelter på tunga. Server den lette forretten i en frisk salat med erter og fennikel. 

 

4 PORSJONER

 

INGREDIENSER:

Ertepuré:

1 båt hvitløk

2 stk vårløk (kun det grønne)

1 ss smør

250 g frosne erter

1 dl kyllingkraft

1⁄2 ts salt

1⁄4 ts pepper

 

  

 

  

Salat:

1 stk fennikel

1 stk sjalottløk

1 ss frisk gressløk

2 ss frisk dill

1 stk granateple

1 ss sitronsaft

1⁄2 pk karse

  

  Kamskjell:

8 kamskjell (hvis ferske)

12 kamskjell (hvis frosne)

 

SLIK GJØR DU

 

Steg 1 - Finhakk hvitløk og skjær vårløk i fine skiver. Fres hvitløk og vårløk i en kjele med smør til løken blir blank. Tilsett erter og fres i et par minutter til ertene er gjennomvarme. Hell på kraft og kok opp.

 

Steg 2 - Trekk kjelen til side. Bruk en stavmikser og kjør til en grov puré. Smak til med salt og pepper. Hold pureen varm. Skjær fennikel i tynne skiver. Bruk gjerne en ostehøvel eller en mandolin. Legg fennikelskivene i iskaldt vann, sånn at de blir sprø.

 

Steg 3 - Kutt sjalottløk, gressløk og dill fint. Rens granateplet. Tørk den høvlede fennikelen godt og bland den med resten av salatingrediensene. Vend inn granateple til sist. Pensle kamskjellene med olje og stek dem på høy temperatur til de får en fin farge på begge sider. Tilsett smør på slutten og stek videre i ca. 1 minutt. Dryss over litt havsalt.

 

Steg 4 - Fordel ertepuré og salat på fire tallerkener. Legg på de varme kamskjellene og server. Kamskjell er aller best når de er ferske og i skjellet. Da er to skjell per person nok. Får du ikke tak i ferske kamskjell, er frosne kamskjell et godt alternativ. De er som regel litt mindre men også veldig gode.

 

 

Hovedrett

LAMMEPIZZA

 

lammepizza

 

Prøv denne deilige norske vrien av den italienske pizzaen. Hvit pizza har gjort sin fremmarsj og smaker ekstra deilig når man topper den med glasert lammeskav, blomkål, ruccula og granateple.

 

6 PORSJONER

 

INGREDIENSER

Deig: 

1 ts sukker

2 ts tørrgjær

3 dl lunkent vann

550 g hvetemel

1 ts salt

50 g romtemperert smør

  

Glasert lammeskav:

400 g lammeskav

2 ts hel pepper

2 ss balsamicoeddik

6 ss flytende honning

2 ss smør til steking

1⁄2 ts salt

  

Hvit pizzasaus:

1⁄2 boks philadelphia kremost

1⁄2 boks crème fraîche orginal

2 ss finhakket frisk timian

1⁄4 ts salt

1⁄4 ts pepper

 

 

  

Topping:

1⁄2 stk blomkål i små buketter

65 g ruccula

1 stk granateple

 

SLIK GJØR DU

 

Steg 1 - Sett pizzadeig. Løs opp sukker og gjær i 1/3 del av vannet. Bland mel og salt sammen i en bolle. Lag en grop i melet, hell gjærblandingen i gropen og trekk plastfolie over bollen. La det stå i 10 minutter. Tilsett resten av vannet (2/3), og rør alt godt sammen. Elt deigen i kjøkkenmaskin eller kna den godt for hånd, 5-10 minutter. Trekk plast over bollen og hev deigen i 30 minutter.

 

Steg 2 - Lag glasert lammeskav. Rist pepper i en varm, tørr stekepanne slik at smakene kommer enda mer frem. Knus pepperen i en morter eller med en stavmikser. Brun halvtint lammeskav raskt i en varm stekepanne med litt smør. Dryss over pepper, hell på balsamicoeddik og honning. Rør alt godt sammen og trekk pannen til side.

 

Steg 3 - Del pizzadeigen i 6 like deler. Kjevle ut delene til tynne ovale pizzalefser. Se til at lefsene er dekket til med plast slik at de ikke tørker ut.  Stek en lefse om gangen. Pensle overflaten av pizzalefsen med smør, og legg den med smørsiden ned i en varm stekepanne. Pensle med smør på andre siden. Stek til lefsen har fått en fin farge, ca. 2 minutter på hver side. Gjenta med de andre lefsene.

 

Steg 4 - Pizzabunnene kan lages i god tid før du skal toppe dem med pizzafyllet. Legg gjerne noen i fryseren, så sparer du litt tid neste gang du får lyst på pizza. Pisk kremost og creme fraiche stiv, bland inn finhakket timian og smak eventuelt til med salt og pepper.

 

Steg 5 - Legg lefsene utover på et bakepapirkledd stekebrett, smør på kremostblandingen, topp med stekt lammeskav og blomkål i små buketter. Sett pizzaene inn i stekeovn på 200 °C i 4-6 minutter.Topp pizzaene med granateple og ruccula rett før servering. Dryss gjerne over litt frisk timian og grovkvernet pepper til pynt.

 

 

Dessert

SJOKOLADEIS MED BROWNIES

sjokoladeis med brownies

 

Sjokoladeis og brownies er en farlig god kombinasjon. Det er med andre ord helt perfekt for anledningen. Til brownies kan du enten følge denne oppskriften som du finner på MatPrat eller så kan du «jukse» med en ferdigblanding som lages på 1-2-3.

 

4 PORSJONER

 

INGREDIENSER:

150 g kokesjokolade
3 dl kremfløte
4 ss sukker
4 stk eggeplomme
200 g brownies eller annen sjokoladekake

 

 

SLIK GJØR DU


Steg 1 - Finhakk sjokolade og ha den i en skål. Kok opp 1/3 av fløten og sukkert. Rør til sukkeret er løst opp. Hell blandingen over sjokoladen. La det stå et par minutter og rør deretter blandingen glatt med en slikkepott.


Steg 2 - Visp inn én og én eggeplomme i sjokoladeblandingen. Skjær brownies i små terninger og vend dem inn i sjokoladeblandingen. Stivpisk resten av kremfløten og vend kremen inn i blandingen. Hell alt i en passe stor form og dekk med plastfolie. Plasser i fryseren i minst 6 timer.


Steg 3 - La isen bli temperert og myk i kjøleskapet i ca. 20 minutter før du serverer den. Server gjerne med biter av brownies og en deilig sjokoladesaus..

 

Tom Kha Gai, crispy duck og yogurtis med bringebær

 

 

Forrett

TOM KHA GAI 

 

Tom Kha Gai

 

Tom Kha Gai er en meget god og smakfull kyllingsuppe fra Thailand. Den er perfekt til å starte middag med. 

 

4 PORSJONER

 

INGREDIENSER:

200 g fullkornris

3 stk kyllingfilet

100 g frisk ingefær

2 båt hvitløk

1 stk sitrongress

8 dl kyllingkraft

3 1⁄2 dl lett kokosmelk

2 ss fiskesaus (asiatisk)

saft og skall av 1 stk lime

1⁄2 ts chiliflakes

2 ss frisk koriander

  

SLIK GJØR DU

 

Steg 1 - Kok ris etter anvisning på pakken. Skjær kyllingfilet i biter. Finkutt ingefær, hvitløk og sitrongress. Kok opp kyllingkraften og legg i finkuttet ingefær, hvitløk og sitrongress. La det småkoke i 3 minutter.

 

Steg 2 - Ha i kokosmelk, fiskesaus og biter av kylling. Kok opp og la det koke i 5 minutter til. Ha i revet limeskall, limesaft, tørket chili og koriander rett før servering. Server med kokt ris.

 

 

Hovedrett

CRISPY DUCK 

crispy duck

 

Dette måltidet er ingen hverdagsrett og passer derfor helt ypperlig til anledningen. Server den asiatiske favoritten crispy duck sammen med hoisinsaus og grønnsaker. 

 

4 PORSJONER

 

INGREDIENSER

1 stk and (ca. 2,5 kg)

1 bit tommelstor frisk ingefær

6 båter hvitløk

1 stk hel kanel

1 dl brunt sukker

1 dl soyasaus

Tilbehør:

2 stk gulrot

1 stk agurk

1⁄2 stk purre

2 stilker stilkselleri (stangselleri)

2 pk a 10 stk peking duck pannekaker

1 bunt frisk koriander

2 glass hoisinsaus

 

  

SLIK GJØR DU

 

Steg 1 - Skyll anden nøye og fjern gjenværende fjær med en pinsett. Tørk tilslutt godt med papir. Kok opp en stor kjele med vann, og øs kokende vann over hele fuglen. Du kan se at skinnet trekker seg sammen og skifter farge. Tørk med papir så skinnet blir helt tørt. Kutt ingefær i tykke skiver og knus hvitløk, legg det inn i anden sammen med kanelstang og knyt den sammen. Kok opp sukker og soya og avkjøl. Gni inn fuglen med blandingen, og legg den utildekket på rist i kjøleskapet i minst fire timer, eller over natten.

 

Steg 2 - Forvarm ovnen til 150 °C. Legg anden på en rist med en langpanne under, slik at fettet havner der og ikke i bunnen av ovnen. Stek anden midt i ovnen i 2 timer. Skru deretter opp ovnen til 200 °C og stek videre i ca. 30 minutter. Her er det lurt og følge med sånn at ikke anden brenner seg. Når fuglen er gyllen, og litt mørk i fargen er den ferdig. Ta ut og hvil i minst 30 minutter.

 

Steg 3 - Vask grønnsakene godt og skrell gulrot. Kutt gulrot, agurk, purre og selleri i tynne strimler. Legg pannekakene i en bambuskurv (med bakepapir). Damp i ca. 10 minutter, til de er gjennomvarme. Ta av lårene og skjær ut beina. Ta ut bryststykkene. Skjær kjøttet i tynne skiver. Ta en pannekake, ha på hoisinsaus, grønnsaker og skiver av and. Topp det hele med koriander og rull sammen. Har du ikke en bambuskurv kan du dampe dem i stekeovn: Skru stekeovnen på 90-100 °C. Fyll en langpanne med vann og sett den nederst i stekeovnen. Legg pannekakene på en rist og sett dem inn i stekeovnen, når vannet har begynt å dampe. Damp pannekakene ti ca. 10 minutter til de er gjennomvarme.

 

Dessert

YOGHURTIS MED BRINGEBÆR

 

yoghurtis med bringebær

 

Etter to smakfulle retter avrundes suksessen ved å servere en lett og frisk yoghurtis med bringebær. Den er overraskende lett å lage, og du slipper å tenke på desserten mens du nyter middagen. 

 

4 PORSJONER 

INGREDIENSER

1⁄2 l gresk yoghurt

1 dl flytende honning

2 ts vaniljesukker

300 g frosne bringebær

4 ss honning

 

 SLIK GJØR DU

 

Steg 1 - Visp sammen yoghurt, honning og vaniljesukker. Sett til side. Kjør bringebær i hurtigmikser med litt av yoghurt-blandingen og resten av honningen.


Steg 2 - Fyll de to blandingene lagvis i små isformer, kopper eller former. Sett en ispinne i hver form og sett i fryseren i minst 3 timer. Klem på formen med hendene eller hold den under varmt vann et øyeblikk, og lirk isen ut av formen.

 

 

Alle oppskriftene er hentet fra MatPrat

Sist endret - 25 januar 2018
Romerikessenteret – Footer - Retargeting